Onder de naam Klub 431 biz verzamelen zich ondernemingen met een hart voor cultuur en De Grote Post. Die ondernemingen – ondertussen al 81! – behoren een jaar lang tot onze intieme kring en genieten in ruil voor hun steun van extra publiciteit en toegang tot speciale activiteiten achter de schermen. Om onze nieuwe vrienden beter te leren kennen, brengen we ze een bezoekje.
Primeurs Achiel, een heus begrip in Oostende, bestaat al sinds 1929, maar is recentelijk in een prachtig nieuw jasje gestoken. Igor en Boris Luypaert, twee broers met een grote passie voor hun stiel, vertellen me enthousiast over de familiewinkel die iedere Oostendenaar kent.
____ Interview: Mel Vandeputte ___
____ Foto’s: Sipan Hota – VIRAAL, multimedialab De Grote Post ___

Wat voor winkel is Primeurs Achiel?
Igor: Primeurs Achiel is begonnen als een groetenwinkel annex kruidenier, maar is intussen met heel wat meer producten uitgebreid. Dat gaat van groenten, fruit, kaas en vleeswaren tot specialiteiten zoals balsamicoazijn, olijfolies, olijven en wijn. De charcuterie-afdeling heeft een cortador, de kaasafdeling een kaasmeester en de wijnafdeling een sommelier. We zijn een familiezaak waar iedereen zijn eigen taak en specialiteit heeft. Het verschil met een gewone superette is dat wij alles geproefd en geanalyseerd hebben. Een andere winkel verkoopt een merk, wij verkopen producten waarvoor we een passie hebben.
Boris: Een cortador is iemand die professioneel ham kan snijden, die weet waar de specifieke stukken van het vlees zitten en gespecialiseerder te werk gaat dan een beenhouwer. Sommige delen hebben een vollere smaak, andere smaken meer nootachtig, zachter of harder. De mensen kunnen dan kiezen en het wordt ter plaatse gesneden.
Wat zijn jullie meest exclusieve producten?
Igor: Wij halen alles rechtstreeks bij de kweker. Bijvoorbeeld de tarocco appelsienen. Eens je die geproefd hebt, eet je geen andere meer. Maar die zijn natuurlijk seizoensgericht. We zoeken continu bepaalde variëteiten die niet in de grootdistributie te vinden zijn. In de grootdistributie wordt alles gekoeld om lang te kunnen bewaren. Wij werken met een korte keten. Rechtstreeks van de boer naar de winkel naar de klant.

Boris: Onze speciale producten zijn toegankelijk voor iedereen. Wanneer we spreken over exclusieve producten hebben we het niet over de prijs, maar over het feit dat we met kleine producenten samenwerken. Die hebben meer controle over de kwaliteit. Ze zijn meer gepassioneerd, en dat proef je in het product.
Igor: Boris gaat bijvoorbeeld ter plaatse olijfolies proeven. Dat is exclusiviteit, het persoonlijk uitzoeken. De producenten bezoeken en nagaan wat hun filosofie is, hoeveel aandacht ze besteden aan het product, hoeveel respect ze ervoor hebben.
Boris: We werken hier niet omdat de winkel van familie op familie werd overgedragen, maar omdat we erdoor gepassioneerd zijn. We kregen dat ook mee van onze mama. Zij is een fantastische kokkin die alleen met goede producten kookt. Maar onze meest exclusieve producten? We verkopen Belgische kaviaar van steuren van verschillende leeftijden. Maar dat is niet een product waar we het meest trots op zijn.
Igor: Het is niet omdat het duur is, dat het exclusief is.
Boris: Een exclusief product is bijvoorbeeld het witloof dat we nu hebben. Dat is een kleine boer met maar een beperkte oogst. En dat proef je. Zo hebben we veel producten die maar een korte tijd beschikbaar zijn omdat ze met liefde en zorg geoogst zijn. Ons meest exclusieve producten zijn daarom niet duur. We hebben appels die goedkoper, lekkerder en van hogere kwaliteit zijn dan in de supermarkt. Het is een misverstand onder de mensen dat onze producten duurder zijn.

Wat zijn de waarden waarmee Primeurs Achiel zich wil identificeren?
(Igor verlaat ons om even in de winkel te gaan werken)
Boris: We zijn erg klantgericht. Hij is het belangrijkste. Klanten mogen met suggesties komen en ze kunnen om producten vragen die we nog niet hebben, maar die we dan aanschaffen. Het meeste kunnen we vinden. We vinden het ook belangrijk om kwalitatieve producten te verkopen. Het ergste dat bij ons kan gebeuren is dat iemand iets zou kopen dat rot is. Daarom bedienen we de klanten; zo zullen ze zeker geen rotte producten mee naar huis hebben. Dat is voor ons duurder, want we hebben daarvoor veel personeel nodig, maar het is een meerwaarde voor de klant. Bovendien is ons personeel gespecialiseerd, ze weten wat een rijpe avocado of peer is. De klanten mogen ook altijd eens proeven.
Hoe past cultuur daarin?
(Igor voegt zich weer bij het interview)
Igor: Wij zijn cultuur als je kijkt naar hoe wij werken. Door het rechtstreeks bij de boer te halen wordt het product met een verhaal vergezeld. Verhalen zijn cultuur. Ook het uitzoeken wat je met het product kan doen, het creatieve proces, dat is cultuur. De mensen delen dat met elkaar in de winkel. Er wordt over gepraat. Het product is daardoor een sociaal gebeuren geworden.
Boris: We werken nog zoals in de jaren ’80, zelfs jaren ’70.
Igor: Ja, zoals de persoonlijke bediening en het contact met de klanten. We volharden daarin. Een Retail Manager zou dat volledig afraden, dat is not done tegenwoordig, maar wij vinden het belangrijk en het onderscheidt ons van andere superettes. Het is onze sterkte. We willen niemand kopiëren, maar onszelf zijn.
Waarom is De Grote Post een interessante partner voor jullie?
Igor: Ik ben blij dat we partner zijn van De Grote Post, want we merken dat mensen die geïnteresseerd zijn en geïnspireerd worden door toneel, kunst, poëzie en dergelijke meer gevoel hebben voor de mooie dingen in het leven. Ze zien het verhaal achter de producten. Ze appreciëren dat meer dan degenen die geen voeling met cultuur hebben. Ze hechten er ook belang aan dat ze nog persoonlijk bediend worden. Ze zijn bezig met eten en koken op een andere manier, vaak exotischer en minder mainstream.
Naar welke voorstellingen kijk je uit?
Igor: Ik hoop dat Wim Helsen nog eens naar De Grote Post komt.
Boris: Ik ook. We zijn beiden fan van Wim Helsen.
Igor: Hij komt hier wel eens in de winkel.
Boris: Ja, we hebben veel klanten van De Grote Post, zowel medewerkers als artiesten.

Dilemmaronde
Groenten <> Fruit
Igor: Fruit
Boris: Fruit. Wij mensen zijn fruiteters, want we hebben ogen die kleur kunnen zien en we staan rechtop, dus kunnen we het van de boom plukken. Er is niks lekkerder dan een goede Kordiakers, rechtstreeks van de boom.
Exotisch gerecht <> Belgisch gerecht
Boris: Belgisch gerecht. Enkel door onze terroir. We hebben zoveel lekkere producten: witloof, appels en kersen. De Belgische kersen zijn de beste van de wereld!
Igor: Exotisch. Omdat ik het heel mooi vind dat we in eten andere culturen leren appreciëren Dat is belangrijk. Zelfs al is er jammer genoeg veel racisme, in het eten kunnen we elkaar vinden. Het verbindt ons. Neem nu de Arabische wereld. Die wordt in de media zwartgemaakt, maar ze hebben ongelooflijk lekkere dingen in de keuken.
Amateurtoneel <> Professioneel toneel
Igor: Amateur, omdat het heel mooi is om mensen te zien groeien en ze de kans te geven dat te doen. De amateurartiest staat nog voor een spannende reis en ze zetten zich misschien daarom net iets meer in. Het is een puurdere vorm.
Boris: Professioneel. Omdat als ik dan eens in mijn weinige vrije tijd naar toneel ga, ik een echte professional aan het werk wil zien.
Lente <> Herfst
Igor: Herfst. De herfst is ongelooflijk charmant. De natuur is een kleurboek en er zijn meer producten. Het is het moment om eens een truffelpasta te eten met een goed glas wijn.
Boris: Herfst. Mijn zoon is geboren op de dag van de herfst. En de producten zijn dan net geoogst. Ik hou van een goede winterkost. In de herfst kun je daar eens echt van genieten.
Igor: Sowieso zijn de tussenseizoenen onze lievelingsperioden, omdat we dan de meeste nieuwe producten hebben. Dan hebben we een heleboel soorten champignons, truffels, kazen en charcuterie. Het is de ideale periode voor een kaasplateau of een wildgerecht. De herfst is hét moment om hier te komen shoppen.
Roland Van Campenhout <> Patrick Riguelle
Beiden: Roland Van Campenhout
Boris: Ik ben vooral liefhebber van jazz en blues, dus Roland.
______________________________________________________________________________Voor meer info over Primeurs Achiel, breng een bezoekje aan hun website.
Deel uitmaken van Klub 431 biz? Info over het lidmaatschap lees je op degrotepost.be/klub431
Reeds lid en ook zin in een bezoekje en een plekje op onze blog? Stuur dan een e-mail naar klub431@degrotepost.be