‘Familie duurt een mensenleven lang’, zei Gerrit Achterberg meer dan een halve eeuw geleden. Hij had het gelukkig niet over de succesvolle sitcom maar over verwantschap en het belang ervan. Die bloed- of liefdesband vormt de rode draad van de Double bill ‘It’s a family affair’. Bij de familie Gyselinck resulteert dat in de voorstelling Flamer.
Je broer en je zus kun je niet kiezen, je lief meestal wel. Bij het koppel Zinzi Oegema en Evertjan Mercier was er eerst alleen maar een professionele band. De vonk, die sloeg pas later over. Onder de naam Zinzi & Evertjan brengen ze verfrissend en originele partneracrobatiek. Hun vorige act VIEW won heel wat internationale prijzen.
Zinzi Oegema en Evertjan Mercier leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de Fontys Academy for Circus and Performance (ACaPA). Ze begonnen samen te werken vanuit een pragmatische noodzaak. Evertjan kon wegens een blessure niet meer verder met zijn trio en Zinzi zat ook zonder partner. Een andere optie was er gewoonweg niet. Op technisch vlak klikte het meteen. Hun afstudeerproject gaat over de ontmoeting tussen een man en een vrouw en hoe ze met elkaar omgaan. In het echte leven was er tussen hen beide nog geen sprake van romantiek. Ze waren elkaars uitersten en op het eerste zicht was er weinig gemeenschappelijks. Anderhalf jaar later, onderweg tijdens een tournee, vielen de twee partner-acrobaten dan toch voor elkaar. MEMO, de voorstelling die ze tijdens de Double bill brengen, gaat over tegenovergestelden die elkaar aantrekken, over deel zijn van een duo, en toch ook een individu zijn, over identiteit en (on)afhankelijkheid, en jezelf blijven binnen kleine en grote gehelen. Gaat de voorstelling dan gewoon over henzelf?
Zinzi: “Eigenlijk wel. Het is een persoonlijke voorstelling geworden die ons dagelijks leven weerspiegelt. We hebben MEMO ook gemaakt met dat gegeven in ons achterhoofd.”
Evertjan: “Het gaat ook over niet te snel opgeven, dat er zelfs in moeilijke periodes ook mooie momenten zitten. Als koppel kunnen we niet zomaar zeggen: ‘We stoppen ermee.’ Om iemand te vinden die op hetzelfde niveau aan partneracrobatie doet, dat duurt maanden, als je al überhaupt iemand vindt. Je vecht meer voor je relatie. We kunnen goed ruzie maken maar we weten ook dat we elkaar niet zomaar kunnen laten zitten.”
Is het anders om als koppel samen te werken?
Zinzi: “Doordat je elkaar door en door kent, kun je verder gaan in je kritiek. Als je met iemand anders samenwerkt ben je er voorzichtiger mee. Maar voor de rest kan ik niet echt vergelijken omdat ik met niemand anders aan partneracrobatie doe. Wel ander soort werk, bijvoorbeeld wat ik voor anderen maak maar dan sta ik in een andere positie.”
Evertjan: “Als gewone collega’s ben je wel vriendelijker voor elkaar. We werken bijvoorbeeld ook met Compagnie XY, een gezelschap dat uit 22 acrobaten bestaat. Dan zie je elkaar veel minder en dan is het toch anders om samen te werken en heb je meer ademruimte. Het is wel grappig dat je elkaar dan soms als koppel gaat steunen.”
Wordt er thuis nog verder over het werk gepraat?
Zinzi: “Het is moeilijk om de dingen gescheiden te houden. Het komt wel eens voor dat iemand van ons nog ergens op in wil gaan en de andere niet. Sowieso heb je na een werkdag de behoefte om met iemand te praten over hoe die dag was. Het helpt dan wel om met anderen af te spreken of dingen voor jezelf te doen. Ikzelf speel bijvoorbeeld gitaar en dan zit ik echt wel in mijn eigen wereld. Loskomen van ons werk is een moeilijk thema.”
Evertjan: “We beleven ook exact dezelfde dag. Zeker tijdens de tournee. We slapen in hetzelfde hotel, eten in de dezelfde restaurants, we hebben dezelfde uren … Het is dan wel eens fijn om het over iets anders te hebben. Er is ook een verschil tussen op tournee zijn en in een creatiefase te zitten. In die fase stopt het nooit. Dan zijn we met zoveel verschillende dingen bezig en zitten we echt in een bubbel. Tijdens een tournee is er meer ruimte voor iets anders.”
Partneracrobatie rust op vertrouwen. Speelt dat vertrouwen een grotere rol als je in een relatie zit?
Evertjan: “Dat vertrouwen was er vanaf het begin. Het is de basis en wordt sowieso niet beïnvloed door spanningen tussen ons beiden. Emoties zijn er en die kunnen we niet wegsteken, integendeel we proberen ze net mee te nemen in een voorstelling.”
Wat bewonderen jullie aan elkaar?
Zinzi: “Evertjan heeft veel fantasie en kan hiermee wegen inslaan waar ik zelf nooit zou opkomen. Zonder gêne bedenkt hij van alles. Hij is ook een echte doorzetter en klaagt bijna nooit.”
Evertjan: “Zinzi heeft overal een sterke mening over en kan die goed staven. Ze zal eerst zelf alles onderzoeken voor ze hulp inroept van anderen. Verder zijn er weinig mensen die op acrobatisch vlak de figuren doen die zij kan. Het vertrouwen maar ook het kunnen, de relatie tussen die twee is bewonderenswaardig. Ik weet niet of ik zelf het vertrouwen zou kunnen geven aan iemand anders die mij van hoog in de lucht opvangt. Zij kan dat wel. Ik ben blij dat de rollen op deze manier verdeeld zijn.”
Over rollen gesproken, is er een bepaalde rolverdeling?
Evertjan: “Die is er met de jaren vanzelf gekomen, zonder dat we daar veel over gediscussieerd hebben. Ieder heeft zijn sterke en zwakke punten. Als het over promotie, verkoop en netwerken gaat dan zijn dat dingen die ik op mij neem maar als het over het afwerken van contracten en kleinere details gaat, dan is dat meer Zinzi haar ding.”
Zinzi: “We kunnen goed brainstormen maar de precieze uitvoering neem ik meestal op mij. Doordat we tegenovergestelden zijn, zijn we ook wel complementair aan elkaar. Wat ik minder goed kan, daar is Evertjan dan weer wel goed in.”
Evertjan: ”Zinzi is ook een betere choreograaf. Ze kan woorden sneller in beweging omzetten en heeft er ook een beter geheugen voor.
Moeten jullie veel water bij de wijn doen?
Zinzi: “Als ik met een voorstel kom dat Evertjan niet ziet zitten dan bespreken we dat uiteraard. Ik bedenk dan een nieuw voorstel waar we ons wel beiden in kunnen vinden. Het is moeilijker als het over beslissingen op lange termijn gaat, omdat we daar beiden anders over denken.”
Evertjan: “Ik heb altijd veel gereisd en wil dat blijven doen, terwijl Zinzi geworteld is in haar eigen stad. Maar ook daar hebben we een gulden middenweg gevonden.”
De gulden middenweg, of hoe twee levenspaden zich met elkaar verknopen. Benieuwd naar hoe het koppel dit vertaalt naar een subtiele en poëtische circusvoorstelling? Bekijk hier de trailer of reserveer hier je ticket voor de Double bill ‘It’s a Family Affair’ op 24.11 in De Grote Post.
Meer over Zinzi & Evertjan: www.zinzi-evertjan.com
De voorstelling MEMO vervangt het eerder aangekondigde Panorama van Giulio D’Anna.